En korttransaktion avser en ekonomisk transaktion som genomförs med hjälp av ett betalkort eller kreditkort. Det finns olika typer av korttransaktioner, och de kan inkludera köp av varor eller tjänster, överföringar av pengar och kontantuttag från bankomater. Här är några vanliga typer av korttransaktioner:

  1. Köp av varor och tjänster: Detta är den mest vanliga typen av korttransaktion. När du använder ditt betalkort eller kreditkort för att köpa något, genomförs en transaktion där pengar överförs från ditt konto eller kreditgräns till säljarens konto.
  2. Onlineköp: Att göra inköp online med ett betalkort eller kreditkort kallas också för korttransaktioner. Det kan inkludera allt från shopping på e-handelswebbplatser till att betala för tjänster online.
  3. Kontantuttag: Om du använder ditt kreditkort för att ta ut kontanter från en bankomat, räknas detta som en korttransaktion. Kontantuttag med kreditkort tenderar dock att åtföljas av avgifter och högre räntor än vanliga inköp.
  4. Överföringar: Vissa korttjänster tillåter överföringar mellan olika konton eller kort. Detta kan vara användbart för att flytta pengar mellan egna konton eller för att skicka pengar till andra.
  5. Automatiska betalningar: Om du har ställt in ditt kort för automatiska betalningar, som prenumerationsavgifter eller månatliga abonnemang, kommer dessa att registreras som korttransaktioner.

Det är viktigt att övervaka sina korttransaktioner genom att regelbundet granska kontoutdrag eller genom att använda mobilbank- och internetbankstjänster. Det hjälper till att upptäcka eventuella obehöriga eller felaktiga transaktioner och hålla koll på den totala ekonomiska aktiviteten på kontot.