Ekonomisk kris

Ekonomisk kris

Om pengarna tar slut så hamnar man i ett krisläge i form av ekonomisk kris. Det går inte alltid att förutse en ekonomisk kris, men man kan förbereda sig genom att planera och spara pengar som en buffert, ha försäkringar, samt medlemskap i en A-kassa.

Alla människor kan råka ut för en ekonomisk kris. Du kan exempelvis bli uppsagd från jobbet, blir sjukskriven eller råkar ut för en bilolycka. Om man råkar ut för en olycka och saknar försäkringar kan det ödelägga hela ditt liv.

En buffert är ett måste i dessa tider

När världen drabbades av Corona förlorade många människor sina jobb. Utan jobb eller A-kassa förvinner all form av inkomst och försörjning. Har man inte råd att betala hyra, el och köpa mat uppstår ett akut krisläge. Därför är det viktigt att i god tid spara en buffert för oförutsedda händelser.

Genom att börja spara pengar tidigt i livet behöver inte månadssparandet vara så stort, utan det kan räcka med en hundralapp i månaden för att bygga upp en bra buffert inför en ekonomisk kris.

Du behöver inte spara mycket för förbereda dig på en ekonomisk kris

Tänk på att allt sparande är bättre än inget sparande. Även om det så enbart handlar om några kronor. Försök att börja med ett automatiskt sparande på 100 kr/mån och lägg sedan till lite extra då du ”har råd”. En hundralapp är ungefär vad ett hamburgermål eller en öl på krogen kostar. Kanske kan du avstå det en gång i månaden?

Exempel: Du börjar spara 100 kr i månaden från 18 års ålder

12 månaders sparande med 100 kr i månaden, blir 1200 kr per år, plus intäktsränta från banken.  Sparar du på ett konto med en sparränta om 2% har du då vid 30 års ålder en buffert på närmare 18.000 kr.

18 år – 0 kr
19 år – 1224 kr
20 år – 2478 kr
21 år – 3746 kr
22 år – 5045 kr
23 år – 7594 kr
24 år – 8970 kr
25 år – 10373 kr
26 år – 11806 kr
27 år – 13266 kr
28 år – 14755 kr
29 år – 16274 kr
30 år – 17823 kr

Om du redan är kund i en bank så kan du enkelt öppna ett sparkonto direkt med BankID och behöver inte besöka banken.

Utan försäkringar riskerar du bli utblottad

Att köpa försäkringar är också en form av buffert. Tänk dig att huset brinner ner och alla dina ägodelar försvinner och du saknar försäkring. Eller om du råkar ut för en bilolycka och saknar bilförsäkring.

Är du ansvarig för en allvarlig bilolycka där flera är inblandade, förlorar du inte bara DIN bil, utan måste även ersätta skadorna du orsakar den andra personen och dennes bil. Utan försäkring kan du hamna i en ekonomisk kris med livslånga skulder som följd.

Priset på försäkringar beräknas utifrån värdet på det du förskrar. Ju dyrare hus, desto dyrare hem/hus-försäkring. Ju exklusivare bil, desto dyrare bilförsäkring, osv. Ha det i åtanke när du planerar att köpa bil. Det är inte enbart bilens pris du ska ha råd med utan att behöva ta ett privatlån, utan även försäkring, fordonsskatt, service och reparationer på bilen, samt drivmedel såklart.

När man tecknar en försäkring, oavsett om det gäller hem, bil, personförsäkring eller djurförsäkring väljer man ofta vid försäkringstillfället hur hög självrisk man vill ha. Med självrisk menas den kostnad du får betala vid olyckstillfället för att få ut pengar på din försäkring. Ju högre självrisk, desto lägre månadskostnad för försäkringen.

Vissa försäkringar kan man teckna utan självrisk, men då blir månadskostnaden väldigt hög. Den ersättning du får ut vid en olycka påverkas däremot inte av vilken självrisk du har valt.

Uppsagd utan A-kassa kan leda till ekonomisk kris

Att vara med i en A-kassa är också en form av försäkring. Du betalar en försäkringspremie till A-kassan vilken i sin tur backar upp dig om du skulle bli arbetslös. Den ersättning du erhåller vid arbetslöshet baseras på den inkomst då hade innan du blev uppsagd och för att få ersättning måste du ha haft medlemskap i A-kassan i minst 12 månader.

Även här gäller det alltså att ha framförhållning. Se till att gå med i A-kassan från den första dagen du påbörjar din anställning, för att inte gå miste om medlemsdagar.

Vilket A-kassaförbund du ska gå med i beror på vart du arbetar. Är du osäker så prata med fackombudsmannen på din arbetsplats.

Se över dina utgifter med jämna mellanrum

Se över dina utgifter regelbundet, så kommer du upptäcka att det alltid finns någonting du kan spara in på. Tycker du att ekonomi är svårt och vill ha fler tips, så hittar du många sparguider på nätet, med tips på hur du kan spara pengar och dra in på onödiga kostnader.

Du har väl hört ordspråket ”många bäckar små, blir till slut en å”? Det betyder att även om du tycker att det känns onödigt att dra in på eller spara på småsaker som kostar 10-kronor, så blir faktiskt de 10-kronorna så småningom hundralappar och över en längre tid tusenlappar.

Så genom att skippa den där kexchokladen för en tia i veckan, sparar du faktiskt 520 kr per år, 5200 kr på 10 år och 26.000 kr tills du når pensionsålder vid 68 års ålder. Varför inte testa att sätta in 10 kr i veckan på ett sparkonto?

Website | + posts